Jan van Brusselband

Twee Emmertjes

Hoe verzin je het!? Een Folk-band en DJ-act die beide muziekwerelden combineren om tot een vlammend succes te komen. Jan van Brusselband en Buren van de Brandweer zagen dat wel zitten. Deze samensmelting van ‘Goei folk’ en ‘Pyromania’ resulteerde in de remake van ‘Twee Emmertjes’. Hoe is deze unieke samenwerking tot stand gekomen? Nou, Jan van Brusselband en Buren van de Brandweer laten menig feesttent met haring en touw uit de grond springen.

Dat zal met deze nieuwe track zeker niet anders zijn! De heren zijn de studio ingedoken en hebben ‘Twee Emmertjes’ flink aangepakt en dat is goed te horen!

LOS!

Na de hitsingle ‘Twee Emmertjes’ duikt de band de studio in voor het tweede album ‘Los!’. In samenwerking met Mark Derksen werd dit album in de Markant Recording Studio in Heeze geproduceerd. Zijn ervaring met folkproducties (o.a. Bots) is goed terug te horen in de arrangementen. In het instrumentale nummer ‘Beleg van Heeze’ trekt de band alle folkregisters open.

Op ‘Vrienden’ en ‘Mannen van Stavast’ laat Harry Hendriks (gitaar, banjo en mandoline) weer van zich horen. Van Noordkaap wordt de hit ‘Ik Hou Van U’, het officieuze volkslied van Vlaanderen, geleend.

Bruxelles Central

‘Bruxelles Central’ is het eerste volledige album en daarmee de trots van de band. In de prachtige, nieuwe Audioworkx Studio in Hoogeloon, werd het album eind 2005 in een aantal weken rond Kerst door Ron van Wanrooij geproduceerd. Nummers als ‘Thuis’, ‘Bartender’ en ‘Zegetocht’ staan nog steeds prominent op de setlist bij elk optreden.

De folksound die ontstond, is in ‘Bruxelles Central’ al goed te horen en werd extra ondersteund door de viool van Hilde van Rijsewijk en mandoline van Ad Grooten. Harry Hendriks (akoestische gitaar), Vincent van Lent en Robbert Koekoek (blazers) waren de perfecte toevoeging in ‘Las Palmas’.

De Dronken Zeeman

De single ‘Dronken Zeeman’ bleek de ontbrekende track op het album ‘Los!’ en heeft alle ingrediënten van een stevig folknummer. Tin-whistle, accordeon en een scheurende gitaar vormen de ideale mix. Stil blijven staan op dit nummer is onmogelijk. Daarom is ‘Dronken Zeeman’ vaste prik bij ieder optreden. Hé ho, hoog die glazen!

Voor de live-versie van de single zongen alle vriendinnen in de studio mee. De videoclip werd opgenomen bij oud-studiegenoot Marc Rijnen in De Veerkes, al jaren de stamkroeg van de band.

Thuis

Dit nummer is geboren tijdens een schrijfsessie op het jaarlijkse ‘bandweekend’. Na al die jaren is ‘Thuis’ nog steeds de favoriet van menig folk-liefhebber en één van de bandfavorieten. We hebben het over folk in zijn meest pure vorm en ‘Thuis’ wordt gezien als een echt Jan van Brusselband nummer. Daarom is het de vaste afsluiter van elk optreden.

‘Thuis’ werd de eerste track op ‘Bruxelles Central’. Hiervoor werd een speciaal intro gecomponeerd, dat je zeker even moet beluisteren op het album.

Twee Emmertjes

De hitsingle ‘Twee Emmertjes’ werd op advies van manager Ashley opgenomen en in 2009 uitgebracht bij Berk Music Productions. Met een rap als toevoeging op het oorspronkelijke nummer, zorgt ‘Twee Emmertjes’ al jaren voor kilometers aan poortjes in feesttenten en is het een veel gedraaide plaat, ook tijdens carnaval.

Voor de opname trok de band naar Art of Sound Studio (Nieuwveen), waar het nummer in één dag werd opgenomen onder leiding van producer Roland van Steijn. Hij is degene, die verantwoordelijk is voor de magistrale flow in de rap.

Ze Is De Mooiste

De EP uit 2001 bevat vier nummers waarvan ‘Ze is de Mooiste’ de singletrack is. Naast Hans Leferink schreven Michel van Ingen, Robert Nijssen en Koen Verschuuren mee aan tekst en muziek. De EP is geproduceerd en opgenomen in de Swamp Studio in Raamsdonksveer en later uitgebracht onder het label Multidisk.

In 2013 werd het nummer ‘Nee!’ door Mike van Dijk en Jeroen van Zelst opgenomen en uitgebracht bij Berk Music Productions.

Theezakje

De single ‘Theezakje’ werd in 1998 door Ad Kraamer geproduceerd en opgenomen in de Sunrise Studio in Drunen. Naast de originele track werd een ‘live’ versie met publiek opgenomen waarvoor tientallen vrienden en bekenden de band kwamen helpen. ‘Theezakje’ (Live) werd uitgebracht door Willem van Schijndel Music & Entertainment.

Hans Leferink schreef ‘Theezakje’ als protestlied om de dames van de catering op de pabo een hart onder de riem te steken. In 2014 bracht Arjon Oostrom zijn versie van dit nummer uit.

Eerste Woordje

In 1997 werd de EP ‘Eerste Woordje’ in eigen beheer uitgebracht. De vier tracks op deze debuut EP zijn allemaal composities van Hans Leferink. De EP is in één dag door Geoffroy Chateau in de Chateau Studio in Tilburg opgenomen en gemixt. Gastmuzikant Richard Ansems trad later toe als leadgitarist van de band. Bij Multidisk werden van deze EP 1000 exemplaren geperst.

Zowel Johnny Hoes van Telstar Music als muziekproducent Ad Kraamer toonden interesse om ‘Theezakje’ als single uit te brengen. Special appearance van Bianca Wouters in ‘Dans met mij’.

SINGLES

CHAT MET JAN
ROEPT U MAAR!
Hé 'Goei folk' zeg 't maar!